FvdM

September 2019

In plaats van een foto van de maand had ik beter een foto van het jaar kunnen kiezen. Mijn streven om elke maand een mooie foto te posten, is niet helemaal gelukt (helemaal niet:-(...
Maar vandaag post ik er maar weer eens een.

 

Siberische Grondeekhoorns (♂&♀) in Noord Brabant.

Dit is een foto van de Siberische grondeekhoorn (Eutamias sibiricus) ook wel boeroendoek genoemd.
Dit zijn wilde exemplaren (exoten) en nakomelingen van ontsnapte dieren die zich goed weten stand te houden in Nederland.
Hier een intiem momentje tussen, wat ik denk te zien, een mannetje en een vrouwtje. Ze zaten steeds dicht bij elkaar maar kwamen maar voor een seconde even neus aan neus.
Klink op de foto of hier om naar het album te gaan.


Februari 2018

De Blauwborst (Luscinia svecica) is foto van de maand februari.

Blauwborst ♂ bij de Oostvaardersplassen

Zoals het baardmannetje een vogel was waar ik speciaal naar op zoek ben gegaan, geldt dat ook voor de blauwborst. Deze vogel komt in het voorjaar naar Nederland om te broeden en trekt in het najaar weer weg. Vanaf maart kun je ze dan weer verwachten. Bij de Oostvaardersplassen kwamen er afgelopen jaar meerdere stelletjes voor.
Deze baardman zong toen het hoogste lied.


Januari 2018

Deze maand heb ik een foto van een baardmannetje gekozen.

Baardman ♂ bij de Oostvaardersplassen

Nadat ik de ijsvogel al meerdere malen had vastgelegd, ben ik op zoek gegaan naar een ander fotogenieke vogel. Ik heb toen voor het Baardmannetje gekozen om zijn opvallende uiterlijk. Ook zijn geroep is zeer uniek en makkelijk te herkennen wat het waarnemen vergemakkelijkt. Uiteindelijk heb ik deze foto in de winter van 2016-2017 weten te maken.
In deze periode eten de baardmannen de zaden van de rietplant en komen daarom regelmatig boven in het riet zitten. Een rustige achtergrond zorgt voor een mooi geheel.


December 2017

Voor deze maand heb ik mijn eerste foto van de ijsvogel gekozen.


Deze foto is genomen bij de Lepelaarsplassen in Almere in 2016 en veroorzaakte mijn vogelgrafievirus.
Nadat het gelukt was deze foto te nemen, was ik verbaasd, blij maar ook teleurgesteld. Dat laatste kwam omdat ik niet wist wat ik nu moest gaan fotograferen. Dit leidde daarentegen weer tot een speurtocht naar een nieuw onderwerp maar vooral naar meer kennis en kunde.
En wat blijken we in Nederland toch een hoop mooie vogels en andere natuuronderwerpen te hebben.